O prominutí poplatku za komunální odpad by měl podle Senátu rozhodovat obecní úřad, nikoli zastupitelstvo obce. Horní komora o tom dnes rozhodla v rámci novely, která má od těchto poplatků osvobodit děti z dětských domovů a obdobných zařízení a také obyvatele domovů pro zdravotně postižené a pro seniory.

Jak informovala ČTK, předloha se tak vrací sněmovně k novému projednání. Shodnou úpravou, kterou prosazuje Senát, se poslanci už zabývali a odmítli ji. Poslankyně Kristýna Zelienková (ANO) senátorům řekla, že legislativci sněmovny i ministerstva financí rozhodnutí dolní komory posvětili. Senátory ale nepřesvědčila.
„Není možné, aby zastupitelstvo řeklo, že někomu bude promíjet poplatek,“ oponoval poslankyni předseda senátního výboru pro veřejnou správu Miloš Vystrčil (ODS). Prominutí poplatku je podle něj totiž správním rozhodnutím.
Zastupitelstvo či obecní úřad by mohly platbu poplatku odmítnout na žádost poplatníka, pokud pro to předloží závažné důvody. Tuto možnost měly obce podle zákona do konce roku 2010 a novelou by se tato pravomoc měla do zákona vrátit. Úřad či zastupitelstvo by mohly poplatky promíjet úplně nebo částečně taky v případě živelních událostí.
Novela počítá také s tím, že odpovědnost za hrazení komunálních plateb za děti by nesli rodiče. Nemohlo by se tak už stát, že by děti po dovršení 18 let věku čelily exekuci kvůli dluhům za odvoz komunálního odpadu. Některé děti tak prý dluží obcím několikatisícové částky, aniž o tom vědí. U lidí s omezenou svéprávností by poplatková povinnost přecházela na opatrovníka, pokud byl jmenován.
V případě dětí z dětských domovů a podobných zařízení předkladatelé uvádějí, že náklady spojené s likvidací odpadu hradí tyto ústavy. Pokud by tedy tyto osoby nebyly od místního poplatku osvobozeny, hradily by náklady spojené s likvidací odpadu fakticky dvakrát, uvádějí zastánci předlohy. Ze stejných důvodů mají být osvobozeni obyvatelé domovů pro zdravotně postižené a domovů pro seniory.

Zdroj: odpady-online.cz